5:2-dieten är en diet som innebär att man kraftigt begränsar intaget av kalorier två dagar i veckan och äter normalt de övriga fem dagarna. Du kan själv välja vilka dagar som är dina fastedagar. Ett vanligt upplägg är att fasta måndag och torsdag och äta som vanligt under de andra dagarna. Däremot rekommenderas det att alltid vara minst en vanlig dag mellan fastedagarna.

Kan jag dricka Naturdiet under de två dagar jag fastar eller ska jag anpassa kosten på nåt annat vis? 

Det går jättebra att dricka Naturdiet shakes, drinkmix och smoothies under fastedagarna. Då blir det enkelt att hålla reda på energiintaget. Dessutom får du i dig ordentligt med vitaminer och mineraler.

Vilka två dagar bör jag fasta?

Du kan själv välja vilka dagar som är dina fastedagar. Det spelar ingen roll så länge som det blir två dagar per vecka som inte ligger efter varandra då det kan bli onödigt jobbigt. Bestäm dig för de dagar som passar bäst beroende på om du ska ut och resa eller har möten som gör att det blir svårare att hålla fastan. Ett vanligt upplägg är att fasta måndag och torsdag och äta som vanligt under de andra dagarna. Däremot rekommenderas det att alltid vara minst en vanlig dag mellan fastedagarna.

Går det bra att motionera de dagar som jag fastar och ska jag anpassa kaloriintaget efter motionen? 

Det är individuellt och man får känna sig fram. Vissa tycker att det fungerar bättre med lågintensiv träning som jogging och promenader under fastedagarna medan andra har mer energi och är tröttare dagen efter att de fastat.

Finns det inte en risk att kroppen ställer in sig på svält då jag fastar enligt 5:2-dieten? 

Nej, eftersom fastan är relativt kort hinner inte ämnesomsättningen påverkas negativt.

En del säger ät fem dagar i rad, fasta de övriga två dagarna, andra säger fasta två dagar i veckan men inte dagarna efter varandra. Vad är det som gäller? 

Egentligen spelar det ingen roll vilka dagar du fastar. Dock upplever många att det blir onödigt jobbigt att fasta två dagar efter varandra och det är helt enkelt är lättare att dela upp det på två separata dagar för att det ska hålla på lång sikt. Vi är alla olika och det finns inget rätt eller fel sätt. Prova dig fram!

Bör man fasta mer än 2 dagar per vecka? 

Om man önskar gå ner i vikt kan man välja att fasta flera dagar än två per vecka. Det enda som händer att man får ett ännu lägre kaloriintag vilket är gynnsamt för vikten. För att upprätthålla intaget av vitaminer och mineraler bör man inte fasta för många dagar under en för lång period. Detta kan man undvika genom att välja Naturdiets produkter som är berikade med näring.

Jag undrar om man bara ska äta ett mål mat under de dagar man fastar eller kan man dela upp kalorierna på flera små mål?

Här råder delade meningar. Vissa säger att det är bra att hålla fastan så länge som möjligt, men minst 16 timmar. Antingen äter du 500 kalorier till frukost och ingenting mer den dagen eller så hoppar du över frukost, lunch och äter 500 kalorier till middag. Då håller du fasta under mer än 16 timmar. För de som inte kan hoppa över måltider kan man dela upp intaget under dagen. Den positiva effekten kvarstår ändå.

Att kroppen sätts på svält signalerar att det är brist på mat och kroppen därför tar till vara och lagrar varje kalori är en annan tanke som florerat. Hur går dessa teorier ihop med tanken bakom 5:2-dieten?

Det stämmer inte. Däremot sjunker ämnesomsättningen något när man minskar energiintaget. Detta är dock inte markant och någon stor faktor att räkna med. Kroppen tar inte åt sig mer energi efter en kalorirestriktion. Däremot tappar man ofta vätska vid lågt energiintag och den lagrar kroppen in igen så fort intaget av framför allt kolhydrater ökar igen. Därför kan kroppsvikten öka något.

Vad kan jag dricka när jag fastar?

Kaffe, te och vatten går bra att dricka. Begränsa mängden mjölk och socker under fastedagarna.

Vad kan jag göra för att dämpa hungerkänslorna?

Stå ut! En vanlig föreställning är att man är rädd för att bli hungrig och detta kan vara en bra utmaning. Dessutom är det bra att få känna sig hungrig och lära sig att uppmärksamma kroppens signaler. Ett stort glas med ljummet vatten brukar dämpa den värsta hungern. Annars är det bästa att se till att sysselsätta sig.

Är det okej att dricka kaffe och te på fastedagen? 

Ja, kaffe och te går bra att dricka. Begränsa mängden mjölk och socker under fastedagarna.